ESPEN 2018 - Dagbog

ESPEN fredag d. 31. august

I dag ankommer bestyrelsesmedlem Louise Rasmussen og Christian Antoniussen til ESPEN kongressen i Madrid.Begge ser frem til nogle spændende forelæsninger, oplæg og ny viden de næste dage. I dag har Louise Rasmussen deltaget i LLL-kurset; "Approach to Oral and Enteral Nutrition", hvor Prof. Alastair Forbes specifikt fremhævede Danmarks hospitaler, som indehavende af den bedste madservice og at andre lande kunne lære heraf.

ESPEN lørdag d. 1. september

Bestyrelsesmedlemmerne Christian og Louise har i dag deltaget i flere sessioner ved ESPEN kongressen i Madrid, herunder "The Role Of Obesity In Cancer Survival And Cancer Recurrence". Klinisk diætist, phd. Sandra Beijler fra Holland nævnte her, at The World Cancer Research Fund i 2018 bl.a har udgivet nye guidelines Ift. ernæring og fysisk aktivitet i forbindelse med cancersygdom. S.Beijler lagde særligt vægt på, at anbefalingerne sjældent følges af patienterne i praksis, men at patienter gerne vil have diætvejledning af en professionel. På billedet ses i hvor høj grad de forskellige anbefalinger følges.

Har du lyst til at læse de nye anbefalinger, kan de findes via følgende link: https://www.wcrf.org/dietandcancer

Christian og Louise deltager nu i aftenens åbningsceremoni og velkomstreception, hvor datoen for næste års kongres bl.a er blevet offentliggjort. Sæt derfor allerede nu kryds i kalenderen d. 31 august - 3 september 2019, hvor den 41'ende ESPEN kongres afholdes i Krakow.

ESPEN søndag d. 2. september 

ESPEN er stadig i fuld gang i Madrid. I går har de første poster-ture fundet sted. Blandt de mange abstracts kunne man bl.a møde vore danske kollegaer Charlotte Rud og Anne Kathrine Pedersen, der bl.a. er hernede for at præsentere deres projekt om ileostomi patienter fra afdelingen for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Derudover præsenterede en række forskere deres abstracts omhandlende ernæring og cancer. Her præsenterede Xavier Hébuterne sit studie, hvor man har undersøgt effekten af diætbehandling mod kemorelaterede bevirkninger ( grade > 3 toxicity) ved patienter diagnosticeret med kolerektal cancer. Her fandt man, at patienter, der modtog diætbehandling af en klinisk diætist, havde mindre risiko for at udvikle kemorelaterede bivirkninger sammenlignet med patienter, der ikke modtog diætbehandling.

ESPEN mandag d. 3. september

Professor Tommy Cederholm, Uppsala Universitet, har først på formiddagen præsenteret en række internationale diagnosekriterier for malnutrition. Cederholm lagde bl.a. vægt på, at de bagvedliggende årsager til malnutrition skal identificeres ved den enkelte patient og ikke blot behandles ens. Der skal eksempelvis differentieres mellem, hvorvidt der er tale om sygdomsrelateret undernæring uden inflammation eller sygdomsrelateret underernæring med inflammation/kakeksi. Ernæringterapi er dog vigtigt ved begge former!

Bestyrelsesmedlem Randi Tobberup har under dagens posterpræsentation præsenteret sine to abstracts - hvor der var flere interesserede tilhørere. På billedet ses Randi med hendes posterpræsentation af en lingvistisk validering af en dansk oversættelse af PG-SGA, som hun har udarbejdet. Den danske oversættelse forventes snarligt at blive offentliggjort.

ESPEN tirsdag d. 4. september

ESPEN konferencen har nået sin afslutning for i år. De sidste dage har været fyldt med mange spændende LLL-kurser og forelæsninger om den nyeste viden indenfor klinisk ernæring. I pauserne har man kunne besøge de mange stande, bl.a. var bestyrelsesmedlem Christian forbi COSMED, der lancerer en ny kalorimeter, der gør det lettere at måle indirekte kalorimetri i praksis.

I år deltog omtrent 3800 ved ESPEN kongres. ESPEN-medlemstal er desuden stigenede med 3440 medlemmer i 2018. Næste års konference afholdes i Krakow - ses vi?

Fejl i login

Du kunne ikke logges ind.

Er du oprettet på den nye hjemmeside?

Hvis ikke, så tilmeld dig vore medlemskartotek nu og få fordele.
Klik her for at gå til tilmelding